Protest al traducătorilor la Guvern. Aceştia cer anularea noilor reglementări privind profesia lor

Protest-traducatori-01
sursa foto: http://fotosorinvoicu.ro/4847/mare-protest-mare/
Zeci de traducători au protestat, vineri, în Piaţa Victoriei din Capitală, la Guvern. Protestatarii au solicitat premierului, căruia i-au transmis şi un memoriu, anularea noilor reglementări privind profesia lor, aprobate prin ordin al ministrului Justiţiei.

Protestatarii au reclamat faptul că ordinul ministrului Justiţiei nr. 2333 din 24 iulie 2013 are drept consecinţă restrângerea activităţii traducătorilor şi a interpreţilor autorizaţi, ceea ce va duce, în opinia lor, la pierderea a mii de locuri de muncă şi la diminuarea veniturilor la bugetul de stat provenite din impozite, scrie Mediafax.

Traducătorii susţin că noua formulă de autorizare a lor vine în contradicţie cu prevederile legale care le permit să funcţioneze atât ca persoană fizică autorizată, cât şi ca angajat.
De asemenea, ei nu sunt de acord cu modificarea circuitului comercial actual, prin care onorariul aferent unei traduceri se încasează înainte de legalizarea traducerii.

În acest context, traducătorii au cerut Guvernului elaborarea, în consultare cu organizaţiile de profil, a unui statut al intrepreţilor şi traducătorilor conform cu legislaţia europeană.

13 sep 2013, 16:54 | | RTV.net