Treceți la conținutul principal

Poetul irlandez Seamus Heaney, laureat al premiului Nobel pentru literatură, a murit

Poetul irlandez Seamus Heaney, laureat al premiului Nobel pentru literatură pe 1995, a murit la vârsta de 74 de ani, din cauza unei boli neprecizate, a anunţat, vineri, familia sa, citată de AFP.

"Moartea l-a luat pe Seamus Heaney. Poetul şi laureatul premiului Nobel a murit într-un spital din Dublin, în această dimineaţă (vineri, n.r.), după o scurtă boală", se arată în comunicatul dat publicităţii de familie.

Seamus Heaney a fost distins cu premiul Nobel "pentru operele sale de o frumuseţe lirică şi pline de profunzime etică", potrivit motivaţiei Academiei suedeze.

Heaney a lucrat ca profesor de literatură, la universitatea britanică Oxford, între 1989 şi 1994, şi este autorul unei opere literare prestigioase.

În 2011, Heaney şi-a donat operele Bibliotecii Naţionale a Irlandei. Colecţia include manuscrise ale poeziilor sale, notiţe, schiţe, opere bătute la maşină. Această colecţie creează un tablou complet al operei lui Heaney, de la începuturi - "Death of a Naturalist" (1966), "Wintering Out" (1972) şi "North" (1975) - până la "Station Island" (1984), "Seeing Things" (1991) şi mai recentele "District and Circle" (2006) şi "Human Chain" (2010).

Cel din urmă volum a câştigat prestigiosul premiu Forward, în valoare de 10.000 de lire sterline. Această carte a fost scrisă la un an după ce poetul a suferit un accident vascular cerebral, iar poemul central al volumului, "Miracle", este inspirat din suferinţele sale. Amintindu-şi de oamenii care îl transportau în perioada în care era bolnav, Heaney a făcut o paralelă cu o imagine din Biblie, unde un om paralizat este transportat la Iisus pentru a fi vindecat.

De-a lungul carierei sale, Heaney a câştigat premii prestigioase, precum trofeul TS Eliot, şi a fost membru onorific al Societăţii Regale de Literatură.

de Oana Ghita - Mediafax
sursa foto

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu