Treceți la conținutul principal

Favoriții la Premiul Nobel pentru literatură 2013

Cu o lună înainte de acordarea râvnitului premiu Nobel, literați din lume întreagă își exprimă preferințele, pariază pe un autor sau altul și așteaptă nerăbdători anunțarea câștigătorului. Academia Suedeză a stârnit curiozitatea tuturor iubitorilor de literatură încă de când a anunțat în luna mai printr-un tweet că anul acesta, cinci autori au intrat în competiția finală pentru premiu.

Speculațiile se învârt și de data asta în jurul scriitorului japonez Haruki Murakami, considerat favoritul numărul 1, și despre care am scris și noi în repetate rânduri pe Hypera, pentru că, de ce să nu recunoaștem, e un autor care ne place. Personal, aș fi încântată dacă ar câștiga: socialul și politicul (considerate criterii importante pentru Nobel) se îmbină în opera sa cu tematici pe condiția umană ca singurătatea, alienarea, căutarea de sine, într-un stil original care a redefinit relația real-fantastic. Pe site-ul de pariuri britanic Ladbrokes, Murakami se află pe prima poziție.

El este urmat în clasament de Joyce Carol Oates, de ungurul Peter Nádas, de poetul sud-coreean Ko Un, iar pe locul 5, de canadianca Alice Munro, autoare de povestiri. Alte nume vehiculate an de an sunt Philip Roth și Don DeLillo. Bineînțeles, acestea sunt doar preferințe exprimate pe ghicite, deoarce membrii Comitetului Nobel pentru literatură nu pot dezvălui autorii nominalizați decât după 50 de ani de la acordarea premiului din anul respectiv. Așadar, vom afla autorii care au intrat pe lista de anul acesta abia în 2063.

Site-ul complete-review atrăgea atenția că Academia Suedeză a cerut mai multor Academii din statele africane să trimită nominalizări pentru 2013. Zvon fondat sau nu, cert este că procesul de selecție realizat de comitetul responsabil a implicat de data asta aproximativ 200 de nominalizați, din care 48 de autori selectați pentru prima dată. În lista intermediară au rămas 20, iar pentru cea finală, tweet-ul Academiei Suedeze anunța în primăvară astfel:

“5 candidates have been selected for 2013 #NobelPrize in #Literature according to Permanent Secretary of the Swedish Academy.”

Să fie oare Murakami printre aceștia? Numele său a fost adus în discuție în fiecare octombrie – luna în care se acordă prestigiosul premiu – de un deceniu deja. Anul acesta, prezența sa printre favoriți se explică și prin succesul ultimului roman Colourless Tsukuru Tazaki and His Years of Pilgrimage, vândut foarte bine în Japonia. Ar fi interesant de aflat părerea lui Murakami despre aceste speculații anuale, dar el se ține departe de media și nu acordă interviuri foarte des.

Pe de altă parte, nicio femeie n-a mai câștigat premiul de ceva vreme. Scriitoarele n-au fost neglijate în ultimii ani: Elfriede Jelinek a câștigat în 2004, Doris Lessing în 2007, și Herta Müller în 2009. Desigur, nu sexul reprezintă un criteriu clar, valoarea trebuie să primeze, și nici spațiul geografic, adică îndreptarea atenției spre zone mai exotice, dar cumva, s-a demonstrat că premiul se supune și acestei presiuni pentru un plus de political correctness.

Casa de pariuri Ladbrokes îl are acum favorit pe Murakami, însă nu a nimerit niciun laureat în trecut. Acum 2 ani, pariurile îl dădeau câștigător pe poetul sirian Adonis (anul acesta pe locul 6), urmat de autorul lui 1Q84, iar clasat abia pe 3 era câștigătorul Tranströmer.

Acordat pentru “cea mai remarcabilă lucrare într-o tendință idealistică”, conform dorinței lui Alfred Nobel, premiul valorează 8 milioane de coroane suedeze, laureatul primind de asemenea o medalie de aur și o diplomă Nobel. Data exactă este ținută secret până în ultimul minut. Din 1901 încoace, 109 autori au fost distinși cu Nobel, dintre care 12 femei. Câștigătorii din ultimii 4 ani au fost Mo Yan în 2012, poetul suedez Tomas Tranströmer – 2011, peruanul Mario Vargas Llosa în 2010, și Herta Müller în 2009.

scrisă de Cristina Stan
sursa: hyperliteratura.ro 

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Mike Yung, o voce extraordinară (artist al străzii, NY)

 <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/GrHfWKeTDEI?start=2" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe> <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/K-N8W3s2yYQ" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>