Treceți la conținutul principal

Scoala de vara de Jurnalism narativ si scriitura personala (26-30 august)

FUNDATIA “CALEA VICTORIEI” ( Str POPA SOARE NR 40 etaj 1, intrarea prin curte in spate – in apropiere de rondul Pache Protopopescu sau Blvd Corneliu Coposu/ Calea Calarasilor) vă invită la un nou curs în perioada 26-30 august.

„Life itself is the most wonderful fairytale of all.” —Hans Christian Andersen

jurnalismJacqui Banaszynski, deţinătoare a unui premiu Pulitzer pentru jurnalism, spune că “good storytelling can change the world”. Învăţând să descoperim şi să scriem poveşti adevărate primim (şi în acelaşi timp livrăm cititorilor), lecţii importante despre lume.

Poveştile adevărate dezvoltă curiozitatea şi spiritul de observaţie, ne învaţă să ascultăm şi ne ajută să fim atenţi la detalii care ascund întâmplări interesante. Acest atelier îşi doreşte să le ofere cursanţilor ocazia de a se juca cu instrumente de documentare, scriere şi rescriere într-o atmosferă relaxantă. Ideal, la finalul săptămânii, fiecare cursant va avea o listă consistentă cu idei şi teme de explorat şi transformat în poveste.

Fiecare întâlnire va avea la bază exerciţii de scriere, observaţie şi intervievare, care vor duce la realizarea unor texte scurte care vor fi publicate pe blogul atelierului: http://bucatarianarativa.wordpress.com/

Pentru că fiecare povestitor este unic, va fi interesant de observat cum fiecare cursant îşi va alege un alt unghi de abordare, alte personaje, alte scene.

Cursul estre structurat în 5 şedinţe, iar fiecare şedinţă durează 2 ore.

Atelier I – Idee. Detalii. Descrieri. Atmosferă.
Exerciţii de scriere bazate pe observarea unor detalii. Exerciţii de scriere bazate pe reconstruirea din memorie a unor detalii de atmosferă. Experiment personal

Atelier II- Obiecte cu poveşti. Tehnici de reporting
Jocuri pe echipe. Exemple din presă

Atelier III- Oameni cu poveşti. Curiozitate.
Interviuri pe echipe. Scriere. Rescriere

Atelier IV- Organizare. Dezvoltare. Structură. De la notiţe la poveste.
Redactarea unui scurt eseu personal bazat pe experimentul început la atelierul I

Atelier V- Unde găsim idei?
Idei. Planuri. Liste

Detalii:
Domeniu: Jurnalism & Comunicare, Scriere Creativa & Literatura
Lector: Ana Maria Ciobanu
Data incepere: 26 August 2013
Ora curs: 19:00
Numar ateliere: 5
Frecventa:
  • zilnic: luni-vineri (26-30 august)
Tip: Teoretic


Cost:
  • 225 ron
Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari):
  • 200 ron
Locatie:
  • fundatie

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu