Treceți la conținutul principal

Guvernul britanic încearcă să interzică scoaterea din ţară a unui inel al scriitoarei Jane Austen

Guvernul britanic încearcă să îi interzică artistei Kelly Clarkson să scoată din ţară un inel care a aparţinut scriitoarei Jane Austen, pe care cântăreaţa americană l-a cumpărat în 2012.

Cântăreaţa Kelly Clarkson, originară din statul american Texas, a cumpărat acel inel la o licitaţie organizată în 2012, unde a plătit suma de 152.450 de lire sterline (230.748 dolari), informează site-ul revistei New Musical Express.

Pentru acest inel din aur şi cu turcoaz, ministrul britanic pentru Cultură, Comunicaţii şi Industrii Creative, Ed Vaizey, a emis un ordin care interzice scoaterea sa temporară din Marea Britanie.

"Stilul de viaţă modest al scriitoarei Jane Austen şi moartea ei timpurie au făcut ca toate obiectele asociate cumva cu viaţa ei să fie extrem de rare. Sper că un colecţionar britanic îl va cumpăra, pentru ca acest inel simplu dar elegant să fie salvat pentru naţiunea noastră", a declarat ministrul britanic.

Potrivit BBC News, inelul este una dintre singurele trei bijuterii cunoscute despre care se ştie că au aparţinut romancierei Jane Austen, autoarea romanului "Mândrie şi prejudecată". Inelul a rămas în familia celebrei scriitoare britanice până când cântăreaţa americană Kelly Clarkson l-a cumpărat la licitaţie în 2012.

Colecţionarii britanici vor avea la dispoziţie un interval de timp - care se va încheia pe 30 septembrie - pentru a-şi prezenta o ofertă de cumpărare cel puţin la fel de mare ca suma plătită de Kelly Clarkson. Acest termen ar putea fi totuşi prelungit până pe 30 decembrie, dacă un colecţionar îşi va manifesta până atunci intenţia clară de a strânge fonduri cu scopul de a achiziţiona inelul.

Jane Austen este una dintre cele mai renumite scriitoare britanice din secolul al XIX-lea, care a descris în nuanţe foarte fine obiceiurile micii nobilimi engleze, în romane precum "Mândrie şi prejudecată" şi "Raţiune şi simţire", care au devenit apoi romane clasice în literatura britanică.

În 2011, cel mai vechi manuscris al scriitoarei Jane Austen care a supravieţuit până în zilele noastre, o copie scrisă de mână a unei cărţi ce nu a fost niciodată publicată, s-a vândut cu 1,6 milioane de dolari la o licitaţie organizată de casa Sotheby's.

Kelly Clarkson este o cântăreaţă americană în vârstă de 31 de ani, devenită celebră după ce a câştigat, în 2001, prima ediţie a concursului de talente "American Idol". Într-o carieră de doar un deceniu, Kelly Clarkson a avut o ascensiune explozivă, lansând cinci albume de studio care s-au vândut în peste 20 de milioane de copii pe plan mondial şi a câştigat numeroase trofee muzicale prestigioase - trei premii Grammy, trei MTV Video Music Awards, 12 Billboard Music Awards şi patru American Music Awards.

de Florin Badescu - Mediafax
sursa foto

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu