Treceți la conținutul principal

13 august - Ziua Internationala a Stangacilor

Anual, la 13 august se sarbatoreste la nivel international Ziua Internationala a Stangacilor. Initiata in 1976 de organizatia 'Lefthanders International', are ca scop sensibilizarea opiniei publice cu privire la dificultatile si frustrarile cu care stangacii se confrunta in viata de zi cu zi, potrivit Agerpres.

Pentru stangaci, existenta este dificila intr-o lume a dreptacilor; robinetele, instrumentele muzicale, aparatura electro-casnica, mouse-ul calculatorului, totul pare construit pentru utilizarea lor exclusiva de catre dreptaci. De asemenea, organizatorii doresc sa determine firmele producatoare de articole casnice sa ia in considerare si nevoile stangacilor atunci cand creeaza design-ul produselor.

Sarbatoarea cuprinde meciuri, activitati distractive, concursuri. Dictatura dreptacilor va fi abolita pentru o zi si toti participantii vor incerca sa fie 'stangaci' pe parcursul manifestarilor.

Pana in prezent, nu s-a descoperit o explicatie stiintifica definitiva pentru folosirea prioritara a mainii stangi in locul celei drepte, dar se presupune ca este o problema genetica. Aproximativ 13% din populatia globului este stangace.

Exista numeroase superstitii in legatura cu stangacii: in iconografia crestina, diavolul este infatisat ca fiind stangaci, spiritele rele se furiseaza peste umarul stang si tocmai de aceea se arunca sare, varsarea solnitei inseamna ghinion si acesta poate fi contracarat doar prin aruncarea unei cantitati mici de sare peste umarul stang; daca te mananca palma dreapta primesti bani, dar daca te mananca palma stanga, atunci dai bani; daca ti se bate ochiul drept, te intalnesti cu un prieten, daca ti se bate cel stang, vezi un dusman; daca pleci intr-o calatorie cu piciorul stang, vei avea ghinion, etc.

Printre cei mai cunoscuti stangaci se numara: Iulius Cezar, Charlie Chaplin, printul William al Marii Britanii, Marilyn Monroe, Leonardo da Vinci, Jimi Hendrix, Martina Navratilova, Nicole Kidman, Barack Obama, actualul presedinte al SUA.

de Ionut Baias     HotNews.ro

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Mike Yung, o voce extraordinară (artist al străzii, NY)

 <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/GrHfWKeTDEI?start=2" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe> <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/K-N8W3s2yYQ" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>