Premiul European pentru Literatură pe 2012, câştigat de un scriitor rus


Premiul European pentru Literatură pe 2012, câştigat de un scriitor rusPremiul European pentru Literatură pe 2012, acordat de municipalitatea şi comunitatea urbană din Strasbourg, a fost atribuit romancierului rus Vladimir Makanin, potrivit unui anunţ postat marţi pe site-ul municipalităţii, relatează rtv.net.

Scriitorul rus Vladimir Makanin este al optulea laureat al Premiului European pentru Literatură, distincţie care a fost acordată pentru prima oară în 2005, spniolului Antonio Gamoneda.

Născut în 1937, la Orsk, în regiunea Munţilor Ural, Vladimir Makanin a studiat matematica şi cinematografia, înainte de a publica, în 1965, romanul său de debut, "Linia dreaptă".

"Aparţine şcolii de la Moscova, care descrie grotescul vieţii cotidiene şi trăsăturile psihice ale personajelor care se îndepărtează de doctrina artistică oficială a realismului socialist", se afirmă în acelaşi comunicat.
Vladimir Makanin a publicat aproximativ 30 de romane şi nuvele.

Premiul european pentru literatură recompensează în fiecare an, "pentru întreaga sa operă, un scriitor european de statură internaţională".

Juriul care acordă acest premiu este alcătuit din scriitori, editori, directori culturali, traducători şi profesori universitari.

În 2011, acest premiu a revenit scriitorului sloven Drago Jancar.

sursa: Cotidianul.ro