Limba noastră-i o povară. Limba română, "izgonită" dintr-o şcoală din Italia de părinţii români

La şcoala "Corrado Meloni", din Ladispoli, studiază 941 de copii, dintre care 182 sunt de naţionalitate română, arată Gazeta Românească. În întregul oraş trăiesc 42.000 de locuitori, dintre care 5.000 sunt români. Introducerea orelor de română a fost o urmare directă a unui acord între guvernul român şi cel italian. Acordul prevede ca aceste cursuri să fie gratuite, iar conducerea şcolii a respectat această normă şi a introdus orele în programa obligatorie.

Astfel, pe lângă italiană, elevii români învaţă limba română. Părinţii spun însă că îşi doresc ca a doua limbă de studiu să fie engleza. Acum, pentru aceşti copii, engleza este opţională şi se plăteşte (identic altor opţionale, cum ar fi gimnastica sau muzica).

"Chiar dacă e gratis, nu vrem cursul de română pentru copiii noştri. Daţi-ni-l mai degrabă pe cel de engleză", au cerut părinţii români, citaţi de Il Messagero.

Directorul şcolii, Riccardo Agresti, nu îşi explică de ce sunt atâtea plângeri pentru un curs gratuit. "Iniţiativa a fost propusă profesorilor, care au considerat-o utilă pentru copii, şi a fost introdusă în propria programă care nu este obiect de discuţie cu părinţii. Din punct de vedere didactic este vorba de o îmbogăţire de invidiat, fiindcă introduce şi diversificare culturală, având în vedere că românii sunt una dintre comunităţile cele mai integrate în Ladispoli", spune Agresti în Il Messagero.

Cazul de la şcoala din Ladispoli a ajuns în atenţia Consiliului local. "Într-un sistem tot mai european - spune consilierul local al majorităţii şi membru al comisiei de Educaţie Publică, Stefano Fierli - sunt necesare instrumente pentru integrare plecând tocmai de la cei mai mici, însă într-un asemenea proiect cred că trebuie ascultată opinia părinţilor fiindcă planul formativ este valid numai dacă este acceptat de ei. Familiilor le rămâne dreptul de a decide educaţia din grădiniţe a propriilor copii".