Alba: Documentele Marii Uniri, accesibile şi publicului larg

Cea mai mare şi mai valoroasă colecţie de documente ale Unirii Transilvaniei cu România, de la 1 Decembrie 1918, va putea fi accesată de publicul larg printr-un proiect câştigat de Centrul Naţional de Conservare şi Restaurare a Cărţii Vechi din cadrul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, potrivit unui comunicat transmis marţi AGERPRES.

Joi, la Sala Unirii, va avea loc vernisajul expoziţiei 'Documentele Marii Uniri mai aproape de oameni', expoziţia reprezentând partea finală a proiectului 'Conservarea şi valorificarea Documentelor Unirii de la 1 Decembrie 1918'.

În cadrul acestui proiect s-a reuşit valorificarea expoziţională a importantei colecţii de Documente ale Unirii, pe care Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia o deţine. Este vorba de aproape 6.000 de documente originale, toate clasate în categoria Tezaur a Patrimoniului Cultural Naţional al României, care reprezintă cea mai mare şi mai valoroasă colecţie de documente ale Unirii Transilvaniei cu România.

Documentele au fost donate muzeului în anul 1929, cu ocazia împlinirii a 10 ani de la Marea Unire, de către Asociaţia ASTRA. Între ele se găsesc şi celebrele credenţionale, cu numele celor 1.228 de delegaţi prezenţi de pe tot cuprinsul Transilvaniei la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia.

În urma unui îndelungat proces de prelucrare, realizat de restauratorii Alexandru Ştirban şi Maria Zgârciu, cei care au şi întocmit proiectul, Documentele Unirii vor fi introduse în circuitul expoziţional al Sălii Unirii. Astfel, accesul la ele va fi facilitat şi publicului larg, nu numai specialiştilor, prin intermediul unui infochioşc, care permite răsfoirea lor, pagină cu pagină.

Manifestarea este organizată de Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia. AGERPRES