15 noiembrie: Ziua scriitorilor în închisori

În fiecare 15 noiembrie, PEN International marchează Ziua scriitorilor în închisori – o manifestare internațională gândită să atragă atenția și să susțină pe scriitorii, jurnaliștii, reporterii care se opun represiunii dreptului capital la liberă exprimare al oamenilor și care se revoltă împotriva atacurilor asupra dreptului lor de a difuza informații. Pentru 2012, Comitetul ”Scriitori în închisori” din cadrul PEN International, comitet condus de o remarcabilă luptătoare, Sara Whyatt, a selectat, ca în fiecare an, 5 cazuri reprezentative, cîte unul pentru fiecare regiune mai mare a lumii și pentru tipurile de represiune pe care le îndură scriitorii, precum închisoare, procese în justiție, amenințări și chiar ucidere. Cazurile-focus din 2012 sunt:
 
Shiva Nazar Ahari ( Iran ):jurnalistă, scriitoare și activistă pentru drepturile omului condamnată la închisoare timp de 4 ani pentru scrierile și acțiunile ei.
 
Ericson Acosta (Filipine): poet, cantautor și activist, aruncat în închisoare fără judecată din februarie 2011 pentru textele sale despre drepturile omului și despre chestiuni ecologice.
 
Regina Martinez (Mexic): corespondentă a unei publicații de investigații, ea a fost ucisă în Xalapa, statul Veracruz, în aprilie 2012, cel mai probabil din cauza reportajelor sale despre crima organizată și corupție.
 
Muharrem Erbey (Turcia): avocat pentru drepturile omului, scriitor și vicepreședinte al Asociației pentru Drepturile Omului (IHD), închis sub incidența legii anti-terorism încă din decembrie 2009, sub acuzația de “membru al unei organizații ilegale”, acuze care sunt legate de acțiunile lui de apărător al drepturilor omului.
 
Eskinder Nega (Etiopia): jurnalist and blogger condamnat la 18 ani de închisoare pentru acuzații dubioase de terorism, acuzații în mod clar legate de articolele sale despre abuzurile guvernului în ce privește drepturile omului.
 
PEN România se solidarizează cu numeroasele acțiuni ale PEN International legate de susținerea morală, juridică și chiar fizică a scriitorilor amenințați din toată lumea.  
 
 
PEN România
sursa