Treceți la conținutul principal

Mircea Cartarescu: Sunt cam tinerel ca sa iau Premiul Nobel

Mircea CartarescuMircea Cartarescu se afla, pentru al doilea an consecutiv, printre favoritii la Premiul Nobel pentru Literatura. La casa de pariuri Ladbrokes, scriitorul roman apare in prima treime a clasamentului artistilor care ar putea obtine, maine, unul dintre cele mai ravnite premii din lume. Cartarescu a spus la Digi 24 ca "nu vreau sa se astepte nimeni sa iau premiul anul acesta sau in urmatorii cativa ani. Sunt cam tinerel pentru asta. Media de varsta a celor 100 de scriitori de pe lista este de peste 70 de ani".

"Am fost uluit cand am vazut ca sunt din nou pe aceasta lista Ladbrokes. Anul trecut parca nu am fost atat de mirat, desi eram pentru prima data, dar anul acesta am fost de-a dreptul uluit, pentru ca se intampla foarte rar ca un scriitor sa fie nominalizat doi ani la rand", a mai spus Mircea Cartarescu.

Scriitorul a marturisit si ce inseamna pentru el sa fie peste Ian McEwan sau Salman Rushdie in aceasta lista. "Ar fi stupid din partea mea sa ma compar cu ei si sa ma consider pe acelasi nivel. Ei sunt idolii mei, oameni pe care ii citesc din adolescenta si pe care ii iubesc extraordinar de tare. Este o onoare formidabila sa ma aflu printre ei. Inca nu-mi vine sa cred si sunt foarte miscat ca exista oameni care ma considera demn de acest premiu", a afirmat Cartarescu in studioul Digimatinalui, emisiune difuzata de luni pana vineri la Digi24.

"Sa speri la Nobel este ca si cum ai avea ambitia sa castigi in fiecare an la 6 din 49. Obsesia de a lua Premiul Nobel arata naivitate si o constiinta exagerata a propriei valori. Un scriitor care stie despre ce e vorba, nu poate fi obsedat. Stiind modul in care se acorda, stiind ca exista un milion de scriitori in lume, stiind ca dintre acestia 3.000 sunt indreptatiti sa spere la acest premiu, e ca si cum ai avea ambitia monstruoasa de a castiga la 6 din 49 in fiecare an", este de parere Mircea Cartarescu.

Mircea Cartarescu a facut si o dezvaluire,  i-a marturisit lui Marius Pancu faptul ca in acest moment scrie o alta carte: "Dupa trilogia Orbitor, nu am mai scris carti mari, insa acum scriu o carte grea si importanta. Sunt la sfertul ei. Subiectul este, ca intotdeauna, Mircea Cartarescu. Eu nu am alte subiect, sunt un cartarescolog, un explorator al subteranelor mintii mele".

de R.H.     HotNews.ro

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu