Treceți la conținutul principal

Poezie românească scrisă în Suedia

★★★ Dorina Brânduşa Landén, Judecata apei, Deva, editura DaniMar, 2012

În Suedia, ţara Premiului Nobel, se scrie poezie şi în limba română. Începutul l-a făcut cunoscuta poetă, eseistă şi memorialistă Gabriela Melinescu, care i-a cucerit pe suedezi cu talentul ei literar.

Am primit de curând informaţii în legătură cu altă poetă originară din România care, stabilită în Suedia, scrie în limba română şi, în acelaşi timp, face posibilă comunicarea între două literaturi atât de diferite, traducând în limba noastră scriitori suedezi ca August Strindberg, Edith Södergran, Pär Lagerkvist, Dan Andersson, Tomas Tranströmer, Karin Boye şi Gunnar Ekelöf. Este vorba de Dorina Brânduşa Landén.

Cea mai recentă carte de versuri a sa, "Judecata apei" impresionează prin firesc şi graţie, făcându-te să te gândeşti la o fată care dansează la ea acasă de una singură, fără spectatori, dintr-un preaplin al bucuriei de a trăi. Autoarea retrăieşte momente din copilăria fericită petrecută în România. adăugând ceea ce a aflat mai târziu: "Dimineţile la oglindă/ mă făceam frumoasă/ alergam la izvorul limpede/ copil hârjonindu-se cu vântul/ murmurând printre frunze, respirând împreună cu ciocârliile./.../ Nu ştiam că ramura istoriei mele/ ascundea un vierme./ Aveam trei ani/ o rochie subţire fără mâneci/ şi un contract de glorie cu soarele."

Ce versuri frumoase! "Aveam trei ani/ o rochie subţire/ şi un contract de glorie cu soarele."

Autoarea ştie să râdă, să sărbătorească viaţa. Dar ştie şi să plângă: "Într-o sâmbătă seara/ a bătut clopotul/ a bătut şi i-a-mpietrit limba./ Nu era sărbătoare./.../ moartea –/ însângerând bruma/ măcina trupul mamei mele.// Nicio claviatură nu răsuna/ la balul amurgului lumii/ neurotici pianiştii toţi/ şi-au tăiat degetele!" Deşi nu reformează poezia (cum visează aproape toţi poeţii de azi). Dorina Brânduşa Landén reuşeşte să-i emoţioneze pe cititori. Ceea ce nu e puţin.

Autor:  Alex. Ștefănescu 
sursa
sursa foto

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu