Treceți la conținutul principal

Personaje faimoase inspirate din viața reală

Sunt multe cazurile în care personajele din cărțile noastre preferate au fost alese dintre oamenii lângă care scriitorii își petrecuseră viața sau anumite momente din viață. Am ales, iată, câteva dintre operele pe care le știm cu toții și personajele lor care se pare că aveau un filon în viața reală. Deși probabil mulți dintre autori ți-ar spune că vei regăsi în personajele lor o parte din ceea ce sunt/au fost ei, nu am ales personaje cu tentă autobiografică, ci doar cele care au fost inspirate de oamenii din viața autorilor.

Alice în Țara Minunilor
Alice (Liddell) în Țara Minunilor
Se știe că Alice Liddell a reprezentat inspirația pentru Lewis Carroll și clasica sa Alice in Wonderland (Alice în Țara Minunilor). Carroll a fost un apropiat al familiei Liddell, iar când Alice, care pe vremea aceea avea 10 ani, îl imploră să-i spună o poveste, scriitorul a venit cu această istorisire ce va deveni foarte cunoscută. Spre deosebire de celalalte povești pe care Carroll i le spusese, Alice, în mod curios, l-a rugat ca pe aceasta s-o aștearnă pe hârtie. De aici s-a născut Alice în Țara Minunilor.
Moby Dick
Moby Dick – Mocha Dick
Mocha Dick era o balenă albă care bântuia apele oceanului din preajma insulei Mocha, la sud de Chile. Se spunea despre ea că era un monstru care ținuse piept tuturor inamicilor săi, având o mărime și o greutate intimidant de mari. Nu se știe de ce anume balena aceasta era de un alb aproape imaculat și acest lucru o transformase într-o ciudățenie a naturii. Suficient pentru ca Melville, cu numeroasele sale călătorii pe mare, să se lase inspirat de această balenă misterioasă pentru faimoasa sa operă, Moby Dick.
Ulise
Ulise – Molly Bloom inspirată de Nora Barnacle
Soția personajului principal Leopold Bloom din capodopera Ulysses (Ulise) a lui James Joyce, îi corespunde în nenumărate aspecte soției autorului, Nora Barnacle. Știm cu toții că povestea se petrece într-o singură zi, însă puțini știu că această zi pe care autorul a ales-o, 16 iunie 1904, este chiar momentul primei întâlniri dintre Joyce și Nora.
Harry Potter
Harry Potter – Severus Snape inspirat de John Nettleship
Când Rowling recunoscuse că Snape era inspirația pe care i-o dăduse un profesor pe care îl avusese, mass-media a săpat adânc în trecutul scriitoarei și a dat de John Nettleship, cel care a învățat-o chimie pe Rowling la Wyedean School. Când a fost întrebat, acesta păru foarte surprins, explicând: “Am fost îngrozit când am aflat prima oară. Știam că sunt un profesor sever, dar nu credeam că sunt chiar așa.” Recunoscuse de asemenea că era un pedagog temperamental, cu păr lung, care-și ducea traiul într-un laborator macabru și urât mirositor.
Pe drum
Carlo Marx, Old Bull Lee și Dean Moriarty – Allen Ginsberg, William S. Burroughs și Neal Cassady
Se știe că Jack Kerouac îi trecuse pe toți prietenii săi, cât și pe el însuși, în volumul său On the road (Pe drum). De fapt, ce altă modalitate mai bună să scrii despre o experiență tipic americană decât să o descrii pe cea pe care chiar ai trăit-o alături de amicii tăi?
Să ucizi o pasăre cântătoare
Truman Capote, inspirație pentru Să ucizi o pasăre cântătoare
Harper Lee și-a luat inspirația pentru personajul Dill din volumul To Kill A Mocking Bird (Să ucizi o pasăre cântătoare) după prietenul din copilărie, Truman Capote. După cum afirmase și Capote mai demult:”Domnul și doamna Lee, părinții lui Harper Lee, locuiau foarte aproape de mine. Ai citit cartea Să ucizi o pasăre cântătoare? Eu sunt un personaj în acea carte a cărei acțiuni se petrece în același orășel din Alabama unde am locuit cu toții. Tatăl ei era avocat și obișnuiam să mergem la procesele lui când eram mici. Mergeam la procese în loc să mergem la filme.
Colindă de Crăciun
Ebenezer Scrooge din Colindă de Crăciun – John Elwes
Dovezile arată că Charles Dickens a fost inspirat, pentru personajul său Ebenezer Scrooge din Christmas Carol (Colindă de Crăciun), de un politician al secolului XVIII, John Elwes, care, se spune, a moștenit o avere mare, însă era atât de zgârcit, încât a preferat să trăiască în sărăcie decât să cheltuiască vreo centimă. Acesta locuia într-un apartament aproape gol.

autor:
Ioana Vighi
sursa

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Mike Yung, o voce extraordinară (artist al străzii, NY)

 <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/GrHfWKeTDEI?start=2" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe> <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/K-N8W3s2yYQ" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>