"Sfinţia Sa" - cartea care a indignat Vaticanul

O carte lansată de jurnalistul italian Gianluigi Nuzzi a determinat Vaticanul să-l dea în judecată pe autor. Intitulat Sfinția Sa, volumul cuprinde o serie de scrisori papale confidențiale, note de serviciu, memo-uri și chiar documente diplomatice.

Nuzzi vorbește în cartea sa despre multe subiecte sensibile cum ar fi lupta internă pentru putere, scandalurile de pedofilie din Biserică și pozițiile diplomatice ale Vaticanului cu privire la Ierusalim și Cameroun.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Frederico Lombardi, a calificat cartea drept „un act criminal” spunând că documentele folosite în ea au fost cu siguranță furate. Autoritățile Sfântului Scaun au demarat o anchetă și au cerut sprijinul poliției internaționale. „Papa, dar și mai mulți dintre colaboratorii săi și dintre persoanele cărora el le-a adresat mesaje, și-au văzut violate drepturile la confidențialitate și la libertatea corespondenței”, a fost o altă declarație din partea unui înalt prelat.

Însă aceasta nu este prima carte a lui Gianluigi Nuzzi care încearcă să dea la iveală secrete legate de Vatican. În 2009 el a lansat un volum numit Vatican SpA despre tranzacțiile efectuate de Banca Vaticanului.

Scris de Andreea Chebac 
sursa: bookblog.ro

Acelasi subiect tratat in Huffington Post

+ 1 articol in limba italiana: “Ho avuto paura”. Gianluigi Nuzzi racconta com’è nato il suo ultimo libro “Sua Santità”