Treceți la conținutul principal

90 la sută dintre limbile vorbite pe Terra riscă să dispară până la sfârşitul secolului XXI

Savanţii avertizează că multe dintre limbile de pe glob ar putea dispărea în situaţia în care nu se vor lua măsuri pentru protejarea mediilor ameninţate.

Cercetătorii de la Universitatea Penn State estimează că până la sfârşitul secolului XXI între 50 şi 90 la sută din limbile de pe glob ar putea să dispară, fenomenul fiind asemănător cu extincţia speciilor.

Experţii au ajuns la concluzia ca industrializarea zonelor "sălbatice" conduce la dispariţia limbilor, ceea ce va cauza şi pierderea istoriei şi culturii specifice acestora. În schimb, "o cultură mondială" industrializată va deveni preponderentă, scrie Daily News and Analysis.

"Am analizat regiunile importante în ceea ce priveşte conservarea biodiversităţii şi am măsurat diversitatea lingvistică în încercarea de a înţelege o parte importantă a dimensiunii umane din aceste regiuni. Am constatat că atunci când diversitatea lingvistică dispare, odata cu ea se pierd şi grupuri mici cu economii tradiţionale.
Limbile indigene tind să fie înlocuite de cele asociate cu o economie industrială modernă", a declarat Larry Gorenflo, de la Universitatea Penn State.

Un nou studiu a arătat că 70 la sută din limbile de pe Pământ se află în zonele cu o biodiversitate ridicată - cele mai amenintate locaţii de pe Terra - sau în zone sălbatice.

Ţinând cont de faptul că ritmul de dispariţie a speciilor este de 1000 de ori mai rapid decât oricare altul din istorie, experţii prevăd un viitor sumbru pentru multe din limbile de pe glob.

Cercetătorii de la Universitatea Penn State au analizat 35 de regiuni cu o biodiversitate ridicată, care reprezentau 2,3 la sută din suprafaţa Pământului, dar care conţineau peste jumătate din plantele vasculare din lume şi 43 la sută din speciile vertebrate terestre. În aceste regiuni, oamenii de ştiinţă au descoperit 3.202 de limbi, respectiv aproximativ jumătate din limbile vorbite pe Terra.

Au fost analizate, de asemenea, cinci dintre zonele sălbatice ale planetei, care acoperă 6,1 la sută din suprafaţa Terrei şi conţin 17 la sută din floră şi 6 la sută din speciile vertebrate terestre. În aceste regiuni au mai fost descoperite 1.622 de limbi, multe dintre acestea fiind unice şi vorbite de puţine persoane.

"În multe cazuri se pare că factorii care au contribuit la extincţia speciilor au condus şi la dispariţia limbilor", a declarat Gorenflo.

sursa
sursa foto

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu