Treceți la conținutul principal

Marele scriitor chilian Jorge Edwards, la Bucureşti

Volumul „Originea lumii“, de Jorge Edwards, apărut la Editura ART, va fi lansat astăzi [4 aprilie a.c.], la ora 19.00, la Librăria Bastilia, în prezenţa autorului. 

Cotat astăzi drept cel mai mare scriitor chilian în viaţă, Jorge Edwards s-a născut la 29 iunie 1931 la Santiago de Chile. De acelaşi autor, la Editura ART a mai apărut „Casa lui Dostoievski", traducere din limba spaniolă de Ileana Scipione. În prefaţa acestui volum, traducătoarea face un portret al scriitorului.

Educat de iezuiţi
Jorge Edwards este, împreună cu José Donoso, unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai prozei chiliene: romancier, prozator, eseist, memorialist. Este unul dintre cei mai mari scriitori de expresie spaniolă ai zilelor noastre. A primit Premiul Naţional de Literatură (1994) şi Premiul Cervantes (1999), cea mai înaltă distincţie pentru literatură din lumea hispanică.

Traseul succesului
Jorge Edwards debutează cu povestirile din volumul „El patio" („Curtea interioară", 1952), excelent primit de public şi de critică. Doi ani mai târziu, continuând să scrie în ritm susţinut, îşi începe cariera diplomatică. Îşi ia licenţa în drept la Universitatea din Chile (1958) şi îşi începe imediat cariera diplomatică, guvernul chilian trimiţându-l ulterior (1959) la Universitatea Princeton din SUA, pentru a studia ştiinţele politice. Curând, publică un nou volum de povestiri, „Gente de la ciudad" („Oameni de la oraş", 1962) şi este numit secretar al ambasadei chiliene din Paris (tot 1962).

În paralel, scrie cu mari eforturi „El peso de la noche" („Greutatea nopţii", 1965), primul său roman, care inaugurează o nouă etapă în cariera de scriitor şi stilul său literar. Abia cu acest roman, va spune: „Am început cu adevărat să scriu. Adică, să spun maximum de lucruri, să observ realitatea înconjurătoare şi să las deoparte obsesia autobiografică". La Paris, se împrieteneşte cu Mario Vargas Llosa, Gabriel García Márquez şi Julio Cortázar, iar asta face ca numele să-i fie asociat cu ceea ce astăzi numim boomul latino-american.

Originea geloziei
Romanul „Originea lumii", care va fi lansat astăzi [4 aprilie a.c.] la Bucureşti, îi are în prim-plan pe doctorul Patricio Illanes şi pe soţia sa, Silvia, mult mai tânără ca el.

Într-o zi, doctorul îl găseşte mort în apartamentul său din Paris pe Felipe Díaz, intelectual chilian, prieten al amândurora. „Pornind de la acest episod şi de la o vagă suspiciune, care ia proporţii în mintea bătrânului medic, se ţese emoţionanta poveste a unei iubiri ascunse şi a unei gelozii incontrolabile, care va duce la un demers detectivistic: bătrânul investighează atât viaţa lui Felipe, cât şi pe cea a Silviei", se arată în prezentarea cărţii.

La evenimentul de lansare a cărţii „Originea lumii", programat astăzi la Librăria Bastilia (Piaţa Romană nr. 5), vor vorbi Excelenţa Sa Doamna María Eliana Cuevas, ambasadoarea Republicii Chile în România, Laura Albulescu, Iulia Popovici, Ema Stere şi Juan Carlos Vidal. Romanul „Originea lumii" a fost tradus din spaniolă de Luminiţa Marcu.

"Cineva mi-a reproşat că scriu cu umor despre lucruri atât de sumbre. Dar eu cred că umorul le poate suporta.'' - Jorge Edwards scriitor

Autor: Dan Boicea
sursa 

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu