Treceți la conținutul principal

Limba romana, printre cele mai usoare limbi din lume

Armata SUA a facut un ghid lingvistic. La categoria "limbi grele" se afla araba, chineza sau japoneza.

"Romana e una dintre cele mai grele limbi", le spun uneori profesorii din scoala generala elevilor pierduti in declinari, conjugari si alternante fonetice. Se pare ca nu si pentru vorbitorii nativi de engleza, daca te iei dupa felul in care Institutul de Lingvistica al Departamentului de Aparare al SUA catalogheaza limbile pamantului.

De ce sunt italiana, franceza si romana usoare pentru vorbitorii de engleza

In functie de timpul de care are nevoie un vorbitor nativ de engleza sa o invete, romana intra in categoria celor mai usoare limbi, alaturi de spaniola, italiana, franceza, portugheza, afrikaans, daneza, norvegiana, suedeza si limba swahili, vorbita in Tanzania si Kenya. Potrivit Institutului de Lingvistica al Departamentului de Aparare al SUA, un vorbitor nativ de engleza are nevoie de 26 de saptamani pentru a invata oricare dintre aceste limbi.

Lingvistul Emil Ionescu explica pentru gandul de ce le este vorbitorilor nativi de limba engleza relativ simplu sa invete romana. "Cand ei fac aceste evaluari, nu le fac din punctul de vedere al dificultatii intrinseci a unei limbi. O fac in baza unei experiente de predare pe care o au si nu exista niciun motiv stiintific sau de alta natura de a te indoi de ceea ce spun. Printre lucrurile care fac romana accesibila se afla apartenenta ei la acelasi tip lingvistic cu engleza. Alaturi de limbile romanice, engleza face parte din tipul limbilor flexionare, ceea ce duce la asemanari de structura", spune Emil Ionescu, care aminteste printre lucrurile comune si faptul ca limba engleza contine un numar important de cuvinte din limba latina.

"In momentul in care predai o limba intr-un cadru specializat, cum este cel militar, nu trebuie sa-ti inchipui ca o predai in toata complexitatea ei. Ceea ce face, probabil, aceasta predare este sa ofere o varianta functionala a limbii", atrage el atentia.

Marius Sala, directorul Institutului de Lingvistica "Iorgu Iordan" ii contrazice insa pe lingvistii americani care au incadrat romana in aceasta categorie. "Si ce daca are multe elemente din latina, acest lucru nu o face usor de invatat. Ce te faci cu declinarile, alternantele fonetice, de pilda?", se intreaba el.

Cat de greu pot fi invatate bulgara, rusa sau maghiara

Limbile incadrate in cea de-a doua categorie din punctul de vedere al dificultatii pot fi invatate de un vorbitor nativ de limba engleza in 35 de saptamani. Din ea fac parte bulgara, germana, greaca, limba farsi sau indoneziana, scrie Pravda, citand Institutul de Lingvistica al Departamentului de Aparare al SUA.

In cea de-a treia categorie de limbi, care pot fi invatate in 48 de saptamani, intra rusa, polona, sarba, croata, turca, ceha, finlandeza, limba maghiara, thailandeza, vietnameza, khmera sau bengaleza.

Iar cele mai grele limbi ale lumii, care pot fi invatate 64 de saptamani, sunt araba, chineza, japoneza si coreeana.

Pravda scrie ca limba Chippewa, vorbita de un trib indian din Canada si SUA, este cea mai grea limba a pamantului, potrivit Guiness World Record. Extrem de dificila este si Haida, limba altui trib indian nord american sau tabasaran, limba vorbita de un grup etnic din Dagestan.

Lingvistul Emil Ionescu spune ca romanilor le sunt greu accesibile limbile asiatice si africane, dar si cele vorbite de indienii din America Centrala si de Nord. "E clar ca cele mai apropiate limbi sunt cele romanice mari, spaniola, franceza, italiana. Germana este mai putin iubita de romani pentru ca are aceeasi complexitate morfologica, sau chiar mai mare, dar are un sistem al compozitiei lexicale greu de inteles pentru romani. Practic ei pot crea oricand prin compunere un nou cuvant, care sa fie inteles de catre ceilalti vorbitori".

Marius Sala crede ca romanilor le este cel mai greu sa invete chineza. "Chineza are tonuri, are structuri pe care noi nu le avem. Cand am fost in China, am cerut un ceai, folosind cuvantul din dictionar, si nimeni nu m-a inteles pentru ca nu am avut tonalitatea potrivita", spune lingvistul.

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Mike Yung, o voce extraordinară (artist al străzii, NY)

 <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/GrHfWKeTDEI?start=2" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe> <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/K-N8W3s2yYQ" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>