Treceți la conținutul principal

Biblioteca Nationala se va deschide oficial pe 23 aprilie

Biblioteca Nationala a Romaniei va deschide treptat, incepand din data de 23 aprilie, activitatile destinate publicului, in noul sau sediu, situat in Bulverdul Unirii nr. 22, din Bucuresti.

Potrivit site-ului institutiei, sub deviza "O perspectiva asupra culturii - Biblioteca Nationala a Romaniei", timp de cinci zile, din 23 si pana in 27 aprilie, conducerea bibliotecii propune un program inaugural care va incerca sa prezinte publicului larg activitatile si misiunea unei biblioteci nationale, atat zonele de interferenta intre biblioteca nationala si celelalte tipuri de biblioteci (publice, specializate, universitare, scolare, de cercetare), cat si cele de interferenta intre biblioteca nationala si alte institutii info-documentare, precum muzeele, arhivele, centrele culturale.

Astfel, pe 23 aprilie, de Ziua Internationala a Cartii si a Dreptului de Autor si Ziua Nationala a Bibliotecarului, discutiile se vor concentra pe definirea conceptului de biblioteca nationala si pe biografia si specificul Bibliotecii Nationale a Romaniei in cadrul familiei europene de biblioteci nationale.

La evenimentul inaugural au fost invitati sa participe, alaturi de conf. dr. Elena Tirziman, director general, Kelemen Hunor, ministrul Culturii si Patrimoniului National (MCPN), acad. Ioan Haiduc, presedintele Academiei Romane, Alexe Rau, director general al Bibliotecii Nationale a Moldovei, Nicolae Manolescu, ambasador UNESCO, presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania (USR), prof. univ. dr. Mircea Regneala, presedintele Asociatiei Bibliotecarilor din Romania (ABR), Doina Popa, presedintele Asociatiei Bibliotecarilor din Bibliotecile Publice din Romania (ANBPR).

Ziua de 24 aprilie va fi dedicata bibliotecilor publice si statutului lor de Agora, de spatiu formativ si informativ in societatea secolului XXI, iar 25 aprilie - bibliotecilor de invatamant si rolului lor in educatia formala si non-formala.

De asemenea, data de 26 aprilie va fi consacrata bibliotecilor specializate si importantei pe care o are cercetarea documentara in orice demers stiintific pertinent, urmand ca ultima zi, 27 aprilie, sa fie dedicata statutului si importantei colectiilor patrimoniale din biblioteci, arhive, muzee etc.

In plus, conducerea Bibliotecii are ca obiectiv initierea de parteneriate pe termen lung cu scoli si universitati din Bucuresti si din tara (carora Biblioteca Nationala a Romaniei le pune la dispozitie servicii si sali specializate), atat in ceea ce priveste literatura curriculara si extracurriculara, cat si in ceea ce priveste oferta culturala si cea de petrecere activa a timpului liber.

Initiata in 1995 de UNESCO, 23 aprilie - Ziua Internationala a Cartii si a Dreptului de Autor este sarbatorita si in Romania, din 2005, ministrul Culturii instituind, pe 23 aprilie, Ziua Nationala a Bibliotecarului.

Ziua de 23 aprilie a fost aleasa de UNESCO Zi Internationala a Cartii si a Dreptului de Autor dat fiind ca, la aceasta data, in 1616, au murit doi dintre titanii literaturii universale - Cervantes si Shakespeare, cateva sute de ani mai tarziu, la aceeasi data, nascandu-se un altul - Vladimir Nabokov.

sursa

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu