Virtuțile terapeutice ale recitirii

De ce alegem să recitim cărți pe care aproape le știm cuvânt cu cuvânt? Se pare că nu este vorba doar despre plăcerea pe care ne-o aduc astfel de lecturi. Un studiu publicat de actuallite.com arată că un astfel de comportament are serioase însușiri terapeutice.

Cristel Russel, cercetătoare la America University, a realizat o serie de experimente legate de reîntoarcerea la operele care ne-au plăcut. Primele constatări au fost legate de satisfacția pe care ne-o aduce un astfel de comportament și descoperirea unui sens mereu nou după fiecare recitire (sens legat de contextul în care ne aflăm în acel moment). La un nivel superior, s-a ajuns la concluzia că repetarea acelor experiențe care ne-au plăcut duce la eliminarea stresului și la descoperirea unor traume ascunse sau reprimate. Aceste concluzii pot duce la utilizarea unor terapii bazate pe retrăirea unui lucru cunoscut și agreat pentru tratarea șocului post-traumatic sau pentru relaxare.

De acum puteți să vă gândiți serios, atunci când recitiți o carte, de ce o faceți ;). Chiar așa, de ce recitiți anumite cărți ?

Scris de Andreea Chebac  
sursa