Seria James Bond revine acasă, graţie unui contract de editare încheiat pe 10 ani

Fundaţia care administrează drepturile de autor asupra operelor scriitorului Ian Fleming a semnat un contract pe 10 ani cu editura Random House Group pentru a publica toate romanele din seria "James Bond", în format print şi e-book, au anunţat, vineri, reprezentanţii acestei edituri. 

Editura Vintage Books, ce aparţine Random House Group, a achiziţionat drepturile de autor asupra celor 14 romane din seria "James Bond", scrise de Ian Fleming, şi a altor două romane non-ficţiune, potrivit Reuters.

Acest contract, ale cărui clauze nu au fost dezvăluite, reprezintă o "întoarcere acasă" pentru opera scriitorului britanic, al cărui prim roman cu agentul 007, intitulat "Casino Royale", a fost publicat în anul 1953, de Jonathan Cape, o editură-soră a Vintage Books. 

Catalogul James Bond este unul dintre cele mai profitabile din domeniul editurilor de carte, cu vânzări ce depăşesc 100 de milioane de copii, stimulat şi de succesul uriaş al francizei cinematografice omonime, care continuă să producă filme şi în zilele noastre.

Graţie evenimentelor ce vor fi organizate în 2012 pentru a marca cei 50 de ani de la lansarea primului film din franciza "James Bond", intitulat "Dr. No", şi de lansarea în toamna acestui an a noului film din serie, "Skyfall", franciza "James Bond" va beneficia de o publicitate consistentă. 

"Suntem încântaţi de faptul că l-am readus pe James Bond la editorul lui iniţial", a declarat Corinne Turner, directorul companiei Ian Fleming Publications Ltd., compania familiei Fleming, care a lansat până acum e-book-urile cu James Bond.

"Noul contract, ce include atât formatul print, cât şi e-book, reprezintă o schimbare semnificativă pentru Ian Fleming şi operele sale", a adăugat Corinne Turner.

Vintage Books a achiziţionat drepturile exclusive pentru romanele din seria "James Bond" în limba engleză, exceptând Statele Unite şi Canada.

Cărţile vor fi relansate în vara acestui an, în două formate - print Vintage paperback şi Vintage Classics, dar şi în format e-book.

Vintage Books va prelua drepturile asupra romanelor cu James Bond de la editura Penguin în luna aprilie.

de Florin Badescu - Mediafax