Scriitoarele sunt discriminate în publicaţiile literare

Un studiu realizat de organizaţia Vida arată că scriitoarele sunt discriminate când vine vorba de numărul de recenzii apărute în publicaţiile de specialitate, scrie "The Guardian".

Studiul a inclus toate revistele literare importante şi publicaţiile de calitate recunoscute în toată lumea în care apar recenzii de carte şi arată cât de mare este diferenţa în ceea ce priveşte numărul de recenzii făcute scriitorilor şi numărul de articole scrise despre cărţiile unor autoare. Asta pentru că cei mai mulţi jurnalişti de specialitate sunt bărbaţi, consideră cei care au pornit studiul, care au realizat şi o statistică a jurnaliştilor. 

Studiul este realizat pentru al doilea an consecutiv şi se referă la articolele apărute în 2011. Examinând publicaţiile importante cei de la Vida au descoperit că aproape niciuna nu oferă femeilor un spaţiu comparabil cu cel oferit bărbaţiilor.
De exemplu, în "London Review of Books" (LRB) numai 58 dintre cei 221 de autori care au fost menţionaţi în recenzii au fost femei. În "New York Times" au fost realizate 273 de recenzii scriitoarelor şi 520 scriitorilor. În "The New York Review of Books" discrepanţa este chiar mai mare: 19 recenzii scriitoarelor şi 133 scriitorilor.

Bărbaţii scriu mai multe recenzii în publicaţiile de specialitate
 
În ceea ce priveşte jurnaliştii, LRB are numai 29 de femei în echipa formată din 184 de oameni. La "New York Review of Books" numai 21% din cei care scriu sunt femei, iar la "Times Literary Supliment" contribuţia femeilor a fost numai de 30%. "Granta" este singura publicaţie în care femeile au realizat mai multe recenzii decât bărbaţii.

Editorul secţiunii de recenzie de carte de la Guardian, Lisa Allardice, a declarat că nu este deloc surprinsă de aceste statistici. "Se pare că publicaţiile cu cele mai mari pretenţii intelectuale sunt şi cele care jignesc cel mai rău", a spus ea pentru cotidian.

Scriitoarele nu sunt la fel de apreciate
 
Aceste probleme legate de diferenţele mari în ceea ce priveşte numărul recenziilor în funcţie de sex ar putea pleca de la faptul că scriitoarele sunt publicate mai rar decât bărbaţii. Chiar în comunitatea artiştilor femeile sunt văzute mai prost ca autoare decât bărbaţii. În luna iunie a anului trecut, de exemplu, VS Naipaul a stârnit un val de indignare când a spus că nu există nicio femeie scriitoare pe care să o considere egala lui.

Cei de la Vida au remarcat şi un lucru care s-a schimbat în bine anul acesta. Au existat scriitoare care au avut parte de două recenzii pentru aceeaşi carte, un beneficiu care era acordat în special scriitorilor. 

Autor: Mădălina Piloff