Treceți la conținutul principal

Scriitoarele sunt discriminate în publicaţiile literare

Un studiu realizat de organizaţia Vida arată că scriitoarele sunt discriminate când vine vorba de numărul de recenzii apărute în publicaţiile de specialitate, scrie "The Guardian".

Studiul a inclus toate revistele literare importante şi publicaţiile de calitate recunoscute în toată lumea în care apar recenzii de carte şi arată cât de mare este diferenţa în ceea ce priveşte numărul de recenzii făcute scriitorilor şi numărul de articole scrise despre cărţiile unor autoare. Asta pentru că cei mai mulţi jurnalişti de specialitate sunt bărbaţi, consideră cei care au pornit studiul, care au realizat şi o statistică a jurnaliştilor. 

Studiul este realizat pentru al doilea an consecutiv şi se referă la articolele apărute în 2011. Examinând publicaţiile importante cei de la Vida au descoperit că aproape niciuna nu oferă femeilor un spaţiu comparabil cu cel oferit bărbaţiilor.
De exemplu, în "London Review of Books" (LRB) numai 58 dintre cei 221 de autori care au fost menţionaţi în recenzii au fost femei. În "New York Times" au fost realizate 273 de recenzii scriitoarelor şi 520 scriitorilor. În "The New York Review of Books" discrepanţa este chiar mai mare: 19 recenzii scriitoarelor şi 133 scriitorilor.

Bărbaţii scriu mai multe recenzii în publicaţiile de specialitate
 
În ceea ce priveşte jurnaliştii, LRB are numai 29 de femei în echipa formată din 184 de oameni. La "New York Review of Books" numai 21% din cei care scriu sunt femei, iar la "Times Literary Supliment" contribuţia femeilor a fost numai de 30%. "Granta" este singura publicaţie în care femeile au realizat mai multe recenzii decât bărbaţii.

Editorul secţiunii de recenzie de carte de la Guardian, Lisa Allardice, a declarat că nu este deloc surprinsă de aceste statistici. "Se pare că publicaţiile cu cele mai mari pretenţii intelectuale sunt şi cele care jignesc cel mai rău", a spus ea pentru cotidian.

Scriitoarele nu sunt la fel de apreciate
 
Aceste probleme legate de diferenţele mari în ceea ce priveşte numărul recenziilor în funcţie de sex ar putea pleca de la faptul că scriitoarele sunt publicate mai rar decât bărbaţii. Chiar în comunitatea artiştilor femeile sunt văzute mai prost ca autoare decât bărbaţii. În luna iunie a anului trecut, de exemplu, VS Naipaul a stârnit un val de indignare când a spus că nu există nicio femeie scriitoare pe care să o considere egala lui.

Cei de la Vida au remarcat şi un lucru care s-a schimbat în bine anul acesta. Au existat scriitoare care au avut parte de două recenzii pentru aceeaşi carte, un beneficiu care era acordat în special scriitorilor. 

Autor: Mădălina Piloff

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu