Romanul „Pianistul afgan”, pe prima poziţie a clasamentului Cercului de lectura al USV

Cercul de lectură de la Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava s-a reunit zilele trecute pentru a stabili clasamentul celor mai bune romane publicate în anul 2011 în Franţa, desemnând pe prima poziţie romanul “Pianistul afgan”, al tinerei autoare Chabname Zariâb.

Cercul de lectură de la Universitatea “Ştefan cel Mare”, coordonat de prof. dr. Elena-Brânduşa Steiciuc, este alcătuit din cadre didactice, masteranzi şi doctoranzi (Briana Belciug, Olga Gancevici,  Cristina Hetriuc, Corina Iftimie, Anca Măgurean, Nicoleta Moroşan, Petronela Munteanu, Cristina Strătilă).

Evaluarea cărţilor publicate în Franţa este o activitate care a început în anul 2010, în parteneriat cu Institutul Francez din Iaşi, coordonată de structuri culturale din Chambéry, sub genericul  “Festival/Prix du premier roman”.

“Acest tip de evaluare - spune prof. dr. Elena-Brânduşa Steiciuc - a unor romancieri aflaţi la debut se deosebeşte de jurizările tradiţionale, realizate de critici sau scriitori, întrucât diversele cercuri de lectură propun şi impun de multe ori un suflu nou şi tineri autori care, ulterior, confirmă poziţia de vârf din clasament”.

Speranţa membrilor Cercului de lectură din cadrul universităţii sucevene este ca romanul “Le pianiste afghan” (“Pianistul afgan”), desemnat pentru prima poziţie a clasamentului (care cuprinde zece titluri) să-şi continue fără obstacole drumul spre încununarea finală, în Franţa.

de
Citeşte mai mult pe Monitorul de Suceava