Treceți la conținutul principal

Mastile lui M. I. - Gabriel Liiceanu in dialog cu Mircea Ivanescu

Aparut in Colectia "Portrete in dialog" a Editurii Humanitas volumul Mastile lui M. I. recompune traseul destinului unuia dintre cei mai importanti poeti si traducatori din literatura romana, Mircea Ivanescu (1931–2011), dar si al unei generatii. Mircea Ivanescu a fost o figura discreta a vietii literare, neafiliindu-se nici unei grupari sau directii. Cu toate acestea, creatia sa a influentat decisiv generatiile care se revendica de la poetici postmoderniste si textualiste.

Mircea Ivanescu a absolvit Facultatea de Filologie la Bucuresti; a lucrat ca redactor la Agerpres si la revista Lumea, apoi la Editura pentru Literatura Universala si la Editura Univers. A debutat in volum in 1968 si si-a publicat versurile, de o remarcabila unitate valorica si stilistica, sub titluri voit banale (Versuri, Poeme, Alte poeme, Poesii noua etc.). Traducerile sale din literatura universala (Joyce, Faulkner, Musil, Kafka, Broch, poezie engleza si americana etc.) au primit, ca si opera sa poetica, numeroase premii.

"Cheia acestei existente atat de unice, de stranii, de «viclene» si, aparent, de indescifrabile pare ca se afla – cum as putea-o numi in dubla ei deschidere si pastrandu-i toata gravitatea? – intr-o «intamplare» care a devenit fondatoare in negativul ei, ceea ce inseamna ca, odata petrecuta, ea a iradiat pana la sfarsit in toate registrele vietii lui Ivanescu, de la felul lui cotidian de a respira si pana la taietura poeziei sale ca act simultan de ascundere si livrare a intimului sau suprem."

"Dupa prima noastra intalnire, s-a intamplat ceva neasteptat. Stand de vorba, ne-am pomenit prinsi in complicitatea pe care o crea insusi dialogul nostru. A inceput sa ne placa jocul nostru. Mircea Ivanescu s-a lasat impins, pentru o ultima oara, pe coridoarele vietii lui, lasandu-mi senzatia ca i-am prilejuit o mare si finala recapitulare a ei. Si ca, intr-un fel nerostit, imi era recunoscator pentru asta. Iar eu, la randul meu, urmandu-l pe drumul pe care i-l deschideam prin intrebarile mele, eram fascinat de ceea ce vedeam si, mai ales, de felul in care el se vedea pe sine. Muzica vietii lui a venit simplu spre mine..." (Gabriel Liiceanu)

"Uitati-va la mine. Pare ca sunt un tip vesel, care rade foarte mult. Poate ca toata viata a trebuit sa ingrop ceva, ceva pe care acum, în mod impudic, ajung sa-l scot – si nu stiu de ce o fac –, într-o conversatie, la lumina." (Mircea Ivanescu)

de D.S. HotNews.ro

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu