Treceți la conținutul principal

Colecţia de artă Victor Hugo, scoasă la licitaţie pe 4 aprilie, la Paris

Aproape 500 de cărţi, tablouri, fotografii şi piese de mobilier care au aparţinut scriitorului Victor Hugo şi urmaşilor acestuia, estimate la aproximativ 1 milion de euro, vor fi scoase la vânzare pe 4 aprilie, la Paris, într-o licitaţie organizată de casa Christie's. 

Copiii lui Jean Hugo (1894 - 1984), strănepot al celebrului scriitor francez, autorul unor opere celebre precum "Mizerabilii", "Ruy Blas" şi "Notre-Dame de Paris" şi intelectual angajat, sunt persoanele care au decis să scoată la vânzare această colecţie.

"Niciun muzeu nu şi-a declarat până acum intenţia de a rezerva obiectele propuse spre vânzare", a declarat un reprezentant al casei de licitaţii Christie's. 

Admiratorii lui Victor Hugo, denumiţi în limba franceză "Hugolâtres", dar şi alte persoane interesate vor putea să descopere astfel numeroase mărturii ale activităţii sale politice şi literare, ca şi o serie de scrisori adresate apropiaţilor săi. Printre acestea se află "Lettre à la fiancée", scrisă lui Adèle Foucher în anii 1820, semnată "Victor", estimată la o sumă cuprinsă între 3.000 de euro şi 5.000 de euro. 

Aproximativ 50 de desene de Victor Hugo (1802 - 1885) "vor fi propuse pentru prima dată la licitaţie", afirmă casa Christie's. Printre acestea se află desenele realizate în tuş pe trei planşe de lemn, unite, denumite "Vivez et Mourez", estimate la o sumă cuprinsă între 100.000 - 150.000 de euro. 

Numeroase opere realizate de Victor Hugo în anii lui de exil figurează printre obiectele scoase la vânzare.
După ce a susţinut candidatura lui Louis-Napoléon Bonaparte la preşedinţia Republicii Franceze în 1848, Victor Hugo a condamnat lovitura de stat din 2 decembrie 1851 şi a denunţat regimul lui Napoleon al III-lea, exilându-se la Bruxelles.

Această experienţă de viaţă l-a inspirat în scrierea câtorva opere majore, precum "Napoléon cel mic", volum scris în 1852, şi "Pedepsele", publicat în anul următor.

Perioada trăită în Belgia i-a influenţat şi desenele. Un tablou ce foloseşte tehnica "lavis", reprezentând un peisaj flamand, "Souvenir de Belgique", prezentat într-un cadru pictat şi desenat de Hugo însuşi, este estimat între 50.000 de euro şi 80.000 de euro. 

Printre amintirile din exilul său la Guernesey (1855-1870) se află şi celebrul "armoire aux manuscrits" (dulapul cu manuscrise), în care scriitorul îşi păstra textele, estimat între 5.000 de euro şi 7.000 de euro. Manuscrisele sunt păstrate la Biblioteca Naţională, după ce au fost donate Franţei, la moartea lui Hugo, conform dorinţelor scriitorului.

Va fi scos la licitaţie şi tabloul "La Tentation de Saint Antoine", ce face parte din şcoala olandeză a secolului al XVI-lea, care era expus la parterul proprietăţii sale din Hauteville House.

sursa 

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Mike Yung, o voce extraordinară (artist al străzii, NY)

 <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/GrHfWKeTDEI?start=2" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe> <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/K-N8W3s2yYQ" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>