Scriitorii cu şanse la Premiul Nobel pentru Literatură 2011

Poetul sirian Adonis, poetul suedez Tomas Tranströmer şi romancierul japonez Haruki Murakami sunt cotaţi cu cele mai mari şanse să câştige Nobelul literar pe 6 octombrie, la ora 14.00 [cf. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/literature/]. 

Casa britanică Ladbrokes, cea mai credibilă sursă pentru pariorii din întreaga lume, a alcătuit şi anul acesta ierarhia scriitorilor favoriţi la premiul care va fi acordat de Academia Suedeză. Conform opţiunilor celor care au pariat, cu o cotă de 4/1, cele mai mari şanse le are poetul sirian Adonis (81 de ani), care apare an de an pe lista celor îndreptăţiţi să câştige distincţia.

Pe poziţia a doua se află scriitorul suedez Tomas Tranströmer (80 de ani), cu o cotă de 7/1, un alt nume vehiculat în ultimii ani în cercurile literare. Topul trei este încheiat de japonezul Haruki Murakami (62 de ani), cu o cotă de 8/1. Asta înseamnă că dacă aţi paria 100 de lei pe victoria lui Adonis, aţi câştiga 400 de lei.

Ponturile pariorilor experimentaţi, de pe forumurile de specialitate, se duc însă într-o altă direcţie, cel mai vehiculat nume fiind acela al scriitorului albanez Ismail Kadare (75 de ani), cotat cu a 28-a şansă la Nobelul literar.

Cărtărescu, al 12-lea în top

În anii precedenţi, scriitori care nu erau cotaţi cu primele şanse la câştigarea Nobelului literar au venit din urmă şi au câştigat, răsturnând pronosticurile. Este şi cazul lui Mario Vargas Llosa, care avea a 36-a şansă să iasă victorios, la estimările de anul trecut, cu o cotă de 45/1.

În luna septembrie a anului 2009, Herta Müller avea o cotă de 50/1, fiind situată pe poziţia a 32-a. Ulterior, a urcat în primele cinci locuri şi apoi pe prima poziţie, la egalitate cu Amos Oz, amândoi cu o cotă de 3/1. În 2008, Jean-Marie Gustave Le Clézio a primit Nobelul literar, deşi era pe locul 11, cu o cotă de 14/1.

Ieri, scriitorul Mircea Cărtărescu ocupa poziţia a 12-a, conform casei de pariuri Ladbrokes, cu o cotă de 25/1. Dacă săptămâna trecută se plasa pe poziţia a noua, cu o cotă de 20/1, săptămâna aceasta românul a ajuns pe locul 12, fiind depăşit de scriitorii Nuruddin Farah şi Philip Roth. Sirianul Adonis, pseudonim sub care publică Ali Ahmad Said Esber, este considerat cel mai mare poet arab contemporan şi pionierul poeziei arabe moderne, în timp ce opera lui Tomas Tranströmer a fost tradusă în peste 50 de limbi. Japonezul Haruki Murakami este autorul unor romane celebre, precum „Pădurea norvegiană" şi „În căutarea oii fantastice".

Autor: Dan Boicea

P.S.Ce scriitor, dintre cei cotaţi, credeţi că va câştiga Premiul Nobel pentru Literatură în 2011?