Treceți la conținutul principal

Scriitorii cu şanse la Premiul Nobel pentru Literatură 2011

Poetul sirian Adonis, poetul suedez Tomas Tranströmer şi romancierul japonez Haruki Murakami sunt cotaţi cu cele mai mari şanse să câştige Nobelul literar pe 6 octombrie, la ora 14.00 [cf. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/literature/]. 

Casa britanică Ladbrokes, cea mai credibilă sursă pentru pariorii din întreaga lume, a alcătuit şi anul acesta ierarhia scriitorilor favoriţi la premiul care va fi acordat de Academia Suedeză. Conform opţiunilor celor care au pariat, cu o cotă de 4/1, cele mai mari şanse le are poetul sirian Adonis (81 de ani), care apare an de an pe lista celor îndreptăţiţi să câştige distincţia.

Pe poziţia a doua se află scriitorul suedez Tomas Tranströmer (80 de ani), cu o cotă de 7/1, un alt nume vehiculat în ultimii ani în cercurile literare. Topul trei este încheiat de japonezul Haruki Murakami (62 de ani), cu o cotă de 8/1. Asta înseamnă că dacă aţi paria 100 de lei pe victoria lui Adonis, aţi câştiga 400 de lei.

Ponturile pariorilor experimentaţi, de pe forumurile de specialitate, se duc însă într-o altă direcţie, cel mai vehiculat nume fiind acela al scriitorului albanez Ismail Kadare (75 de ani), cotat cu a 28-a şansă la Nobelul literar.

Cărtărescu, al 12-lea în top

În anii precedenţi, scriitori care nu erau cotaţi cu primele şanse la câştigarea Nobelului literar au venit din urmă şi au câştigat, răsturnând pronosticurile. Este şi cazul lui Mario Vargas Llosa, care avea a 36-a şansă să iasă victorios, la estimările de anul trecut, cu o cotă de 45/1.

În luna septembrie a anului 2009, Herta Müller avea o cotă de 50/1, fiind situată pe poziţia a 32-a. Ulterior, a urcat în primele cinci locuri şi apoi pe prima poziţie, la egalitate cu Amos Oz, amândoi cu o cotă de 3/1. În 2008, Jean-Marie Gustave Le Clézio a primit Nobelul literar, deşi era pe locul 11, cu o cotă de 14/1.

Ieri, scriitorul Mircea Cărtărescu ocupa poziţia a 12-a, conform casei de pariuri Ladbrokes, cu o cotă de 25/1. Dacă săptămâna trecută se plasa pe poziţia a noua, cu o cotă de 20/1, săptămâna aceasta românul a ajuns pe locul 12, fiind depăşit de scriitorii Nuruddin Farah şi Philip Roth. Sirianul Adonis, pseudonim sub care publică Ali Ahmad Said Esber, este considerat cel mai mare poet arab contemporan şi pionierul poeziei arabe moderne, în timp ce opera lui Tomas Tranströmer a fost tradusă în peste 50 de limbi. Japonezul Haruki Murakami este autorul unor romane celebre, precum „Pădurea norvegiană" şi „În căutarea oii fantastice".

Autor: Dan Boicea

P.S.Ce scriitor, dintre cei cotaţi, credeţi că va câştiga Premiul Nobel pentru Literatură în 2011?

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu