Anna Politkovskaia, comemorată prin proiecţii de film şi dezbateri, la Bucureşti

Jurnalista rusă Anna Politkovskaia, asasinată în urmă cu cinci ani, va fi comemorată în cadrul evenimentului "O lună cu Anna", care cuprinde proiecţii de film, lecturi publice şi mese rotunde, în Bucureşti, informează organizatorii, editura Meteor Press.

(...) Pe 27 octombrie, de la ora 18.30, Clubul Ţăranului găzduieşte evenimentul "Mărturii de front" - seară de lectură şi discuţii libere pe marginea cărţilor Annei Politkovskaia: "Un război murdar" (în curs de apariţie, editura Meteor Press), "Rusia lui Putin" (editura Meditaţii, 2008), "Jurnal Rusesc" (editura Meteor Press, 2010), "Doar adevărul" (editura Meteor Press, 2011). 

Anna Politkovskaia era unul dintre puţinii jurnalişti ruşi care denunţau încălcarea drepturilor omului în Cecenia şi care criticau deschis abuzurile regimului condus de Vladimir Putin, fost preşedinte (2000-2008) şi actual premier rus, care şi-a anunţat intenţia de a reveni la Kremlin după prezidenţialele din martie 2012. 

Politkovskaia a fost corespondent special pentru revista rusească Novaia Gazeta şi a acţionat ca mediator în episodul tragic al asedierii unui teatru din Moscova, în timpul musicalului "Nord-Ost".

Numită de mulţi "conştiinţa morală pierdută a Rusiei" şi recunoscută pentru rolul ei de apărătoare a drepturilor omului până la a-şi pune în pericol propria viaţă, a fost răsplătită cu numeroase onoruri internaţionale.

Pe 7 octombrie 2006, trupul curajoasei jurnaliste şi scriitoare a fost găsit în liftul blocului unde locuia. Fusese împuşcată în cap şi în piept cu un pistol Makarov.

sursa: http://www.mediafax.ro/cultura-media/anna-politkovskaia-comemorata-prin-proiectii-de-film-si-dezbateri-la-bucuresti-8845768/

Evenimente culturale înrudite:

Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei a Universităţii din Bucureşti deschide, la începutul anului universitar 2011-2012, ciclul de conferinţe intitulat Istorii de viaţă exemplare.

Primul eveniment din această serie va avea loc miercuri, 19 octombrie 2011, şi este consacrat Annei Politkovskaia, de la asasinarea căreia se împlinesc 5 ani. Conferinţa va fi susţinută de prof. dr. Lavinia Bârlogeanu şi face parte din ciclul de manifestări dedicate Annei Politkovskaia - «O lună cu Anna» -, organizate de Editura Meteor Press împreună cu Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi revistele Observator Cultural, România Literară şi Dilema Veche.

Anna Ștefanovna Politkovskaia (n. 20 august 1958, New York - d. 7 octombrie 2006, Moscova) a fost o scriitoare și jurnalistă din Rusia, militantă pentru respectarea drepturilor omului, cunoscută pentru poziția ei critică față de politica dusă de Kremlin în Cecenia. S-a numărat printre cei mai proeminenți oponenți ai regimului Vladimir Putin. A fost asasinată în fața locuinței sale, pe 7 octombrie 2006.

Conferinţa O istorie de viaţă exemplară: Anna Politkovskaia se va desfăşura începând cu ora 12:00 în Amfiteatrul Todoran al Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei (şoseaua Panduri, nr. 90).
Via: media.unibuc.ro