CE: Au inceput inscrierile pentru concursul de traduceri dedicat elevilor


Elevii nascuti in 1994 se pot inscrie, pana la data de 20 octombrie, la concursul anual UE pentru tineri traducatori "Juvenes Translatores", informeaza Comisia Europeana intr-un comunicat de presa.

Concursul, aflat in prezent in al cincilea an, va avea loc la 24 noiembrie si se va desfasura simultan in toate scolile selectate. Tema textelor de tradus va fi voluntariatul.

„Concursul promoveaza invatarea limbilor straine in scoli si cariera de traducator. Cunoasterea limbilor straine iti poate oferi perspective asupra unor culturi diferite si imbunatateste sansele de ocupare a unui loc de munca”, a declarat Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret.

Potrivit CE, concursul este dedicat elevilor nascuti in anul 1994. La competitie pot participa peste 750 de scoli din UE.

CE subliniaza ca scolile pot inscrie maximum cinci elevi. Acestia pot avea orice nationalitate, cu conditia sa fie inscrisi intr-o scoala dintr-un stat membru UE.

In cadrul concursului, elevii traduc un text de o pagina bazat, la alegerea participantilor, pe oricare dintre cele 506 combinatii de limbi posibile dintre cele 23 de limbi oficiale ale UE. In comunicatul CE se precizeaza ca, in acest an, tema textelor de tradus va fi voluntariatul pentru a marca Anul european al voluntariatului.

In 2010, la competitie au luat parte 2.800 de elevi.

Textele vor fi corectate de traducatori ai Comisiei Europene si se va selecta cate un castigator pentru fiecare tara. Numarul de scoli care participa din fiecare tara se bazeaza pe numarul de parlamentari europeni pe care il va avea fiecare in 2014.

De asemenea, in luna martie 2012, toti castigatorii vor fi invitati la Bruxelles pentru a-si primi premiul.

Mai multe informatii: http://ec.europa.eu/translatores/index_ro.htm.