Cel mai nou roman de Jonathan Franzen

Editura Polirom pregateste editarea celei mai noi traduceri din opera autorului american Jonathan Franzen, “Libertate”, care va intra in “Biblioteca Polirom” la inceputul lunii august. Pana atunci, in aceeasi colectie a aparut o noua editie a romanului lui Franzen “Corectii”. Ro­manul, distins cu prestigiosul National Book Award, este o adevarata revelatie a literaturii americane din ultimii ani, ramanand cel mai cunoscut titlu din opera lui Jonathan Fran­zen pana la publicarea romanului “Libertate”, in octombrie 2010. Aceasta ultima carte a fost calificata de ziarul “The Guardian” drept „cel mai bun roman al secolului”, iar iesirea ei pe piata a fost un veritabil fenomem cultural in Statele Unite.

“Corectii” este o capodopera tragicomica, despre o familie care se faramiteaza intr-o epoca a satisfactiilor facile.
Intinzand firele actiunii din Midwest-ul de la jumatatea secolului trecut pana pe Wall Street si in Europa rasariteana de astazi, romanul aseaza lumea demodata a virtutilor civice si inhibitiilor sexuale intr-un contrast violent cu vremea locuintelor supravegheate electronic, a educatiei liberale, a ingrijirilor de sanatate mentala facute din cartile “de popularizare” si a lacomiei globalizate.

Jonathan Franzen (n. 1959) este de for­matie fizician, cercetator al Depar­tamentului de Fizica Pamantului si Stiinte Planetare la prestigioasa universitate Harvard. Este autorul a patru romane, trei dintre ele traduse in limba romana: “Al 27-lea oras”, “Strong Motions”, “Co­rectii” si “Libertate”. Alte titluri: “How to Be Alone” (2002 - eseuri) si “The Discomfort Zone” (2006 - memorialistica).

sursa: http://www.cronicaromana.ro/index.php?art=119884