Treceți la conținutul principal

Cel mai nou roman de Jonathan Franzen

Editura Polirom pregateste editarea celei mai noi traduceri din opera autorului american Jonathan Franzen, “Libertate”, care va intra in “Biblioteca Polirom” la inceputul lunii august. Pana atunci, in aceeasi colectie a aparut o noua editie a romanului lui Franzen “Corectii”. Ro­manul, distins cu prestigiosul National Book Award, este o adevarata revelatie a literaturii americane din ultimii ani, ramanand cel mai cunoscut titlu din opera lui Jonathan Fran­zen pana la publicarea romanului “Libertate”, in octombrie 2010. Aceasta ultima carte a fost calificata de ziarul “The Guardian” drept „cel mai bun roman al secolului”, iar iesirea ei pe piata a fost un veritabil fenomem cultural in Statele Unite.

“Corectii” este o capodopera tragicomica, despre o familie care se faramiteaza intr-o epoca a satisfactiilor facile.
Intinzand firele actiunii din Midwest-ul de la jumatatea secolului trecut pana pe Wall Street si in Europa rasariteana de astazi, romanul aseaza lumea demodata a virtutilor civice si inhibitiilor sexuale intr-un contrast violent cu vremea locuintelor supravegheate electronic, a educatiei liberale, a ingrijirilor de sanatate mentala facute din cartile “de popularizare” si a lacomiei globalizate.

Jonathan Franzen (n. 1959) este de for­matie fizician, cercetator al Depar­tamentului de Fizica Pamantului si Stiinte Planetare la prestigioasa universitate Harvard. Este autorul a patru romane, trei dintre ele traduse in limba romana: “Al 27-lea oras”, “Strong Motions”, “Co­rectii” si “Libertate”. Alte titluri: “How to Be Alone” (2002 - eseuri) si “The Discomfort Zone” (2006 - memorialistica).

sursa: http://www.cronicaromana.ro/index.php?art=119884

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu