ORDA suspendă activitatea COPYRO

Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) anunţă că a retras temporar avizul de funcţionare a organismului de gestiune colectivă COPYRO, care gestionează drepturile autorilor de opere scrise, măsură ce are ca efect suspendarea activităţii acestui organism de gestiune colectivă până la schimbarea administratorului general.
Potrivit unui comunicat ORDA, retragerea avizului de funcţionare este dispusă în temeiul prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, fiind o consecinţă a încălcării de către acest organism de gestiune colectivă a legislaţiei din domeniu, dar şi a prevederilor propriului statut.

Situaţia a fost constatată de ORDA din luna ianuarie, când, prin Decizia Directorului General nr. 14/24.01.2011, a acordat un termen de intrare în legalitate de 60 de zile pentru remedierea deficienţelor apărute în activitatea COPYRO.

Deoarece până în prezent organismul de gestiune colectivă nu a respectat termenul de intrare în legalitate şi nu a remediat deficienţele existente în activitatea sa, existând premisele prejudicierii titularilor de drepturi, ORDA a dispus retragerea avizului de funcţionare.

ORDA va elibera un nou aviz de funcţionare numai după îndeplinirea măsurilor de intrare în legalitate de către COPYRO, se mai precizează în comunicatul citat.

Sursa: Agerpres