Turnul Babel cultural: 30.000 de cărţi unesc toate rasele pământului

Un “turn Babel” din 30.000 de cărţi în toate limbile, cu o înălţime de 25 de metri, realizat în spirală, a fost ridicat la iniţiativa artistei argentiniene Marta Minujin într-o piaţă din centrul oraşului Buenos Aires.

“Ideea este de a uni toate rasele prin intermediul cărţilor”, a explicat, artista demersul său.

Turnul va fi inaugurat miercuri [11 mai] în piaţa San Martin şi va putea fi vizitat până la sfârşitul lunii mai.

Iniţiativa face parte din programul Buenos Aires – Capitală mondială a cărţii 2011, al UNESCO.

Începând de joi, şapte etaje pot fi urcate gratuit de grupuri de până la 100 de persoane, iar vizita va fi acompaniată de o coloană sonoră, creată de Marta Minujin, pe care se poate auzi cuvântul “carte” în toate limbile pământului.

Jumătate din cărţile care au servit de “cărămizi” pentru construirea turnului au fost oferite de circa 50 de ambasade la Buenos Aires, cealaltă jumătate provenind din donaţii.

În ultima zi a proiectului, pe 28 mai, vizitatorii îşi pot alege orice carte doresc. Alte cărţi vor fi donate unor biblioteci, iar restul vor fi catalogate şi vor forma prima colecţie multilingvistă din Buenos Aires – Biblioteca Babel, un omagiu adus “creativităţii şi culturii tuturor oamenilor din lume”, a spus artista.

La parter se pot vedea cărţi de literatură, istorie, geografie, la primul şi al doilea etaj, cărţi de pe continentul american, al treilea şi al patrulea etaj sunt dedicate Europei, al cincilea şi al şaselea – Asiei.

Cunoscută pentru creaţiile sale locuibile, din materiale precum perne, sticle, care invită publicul să meargă în interiorul operei pentru a o “trăi”. Marta Minujin este o pionieră a celei mai mari mişcări artistice din anii 1960 în Argentine, Institut Di Tella.

sursa: http://www.mediafax.ro/cultura-media/turnul-babel-cultural-30-000-de-carti-unesc-toate-rasele-pamantului-8247226/